Każdy piekarz wie, jak ważne jest przestrzeganie przepisu. Oto lista składników do CV piekarza. Najlepiej dodawaj je w kolejności, którą podajemy poniżej, choć zawsze znajdzie się miejsce na indywidualną kreatywność:
Menedżer do spraw zatrudnienia musi mieć poczucie, że CV piekarza zostało napisane specjalnie dla niego. Powinno ono zawierać informacje o zawodowym doświadczeniu kandydata, jakiego jego firma poszukuje, mówić o rodzaju klientów, z którymi kandydat miał do czynienia i opisywać charakter potencjalnego pracownika, który odpowiednio się znajdzie w kulturze firmy i będzie się w niej dobrze rozwijał. Jeśli którykolwiek z tych aspektów nie spełni oczekiwań menedżera, piekarz nie zostanie zaproszony na rozmowę kwalifikacyjną. Dostosuj zatem ton CV i jego treść tak, aby trafić we właściwe nuty.
Gdybyś miał tylko jedną blachę, na której mógłbyś pochwalić się swoimi najlepszymi wypiekami, co byś na niej położył i jak byś to zaprezentował? Podobną funkcję pełni Podsumowanie CV piekarza.
Przyciągnij uwagę odbiorcy Podsumowaniem CV, a będzie chciał przeczytać więcej. Pokaż, dlaczego ta praca będzie Twoim idealnym następnym posunięciem, podziel się swoim największym osiągnięciem w karierze, napisz, jak lubisz pracować w kuchni i uchyl rąbka tajemnicy, jaką jesteś osobą. Każdy piekarz wlewa emocje w swoje kreacje – jeśli podzielisz się swoją motywacją, łatwiej będzie Ci przekonać przyszłego szefa do siebie.
Oddany swojej profesji i innowacyjny piekarz cukiernik z ponad ośmioletnim doświadczeniem w stosowaniu tradycyjnych i nowoczesnych technik pieczenia ciast, ciasteczek, chlebów, rogalików, eklerek, drożdżówek i tym podobnych. Pasjonuje się dekorowaniem ciast i ciastem francuskim.
To, gdzie pracowałeś w przeszłości (i jak długo), wiele powie potencjalnemu pracodawcy o Twoich umiejętnościach i potencjale. Zapewne możesz pochwalić się pracą w podobnych przedsiębiorstwach, a Twój staż pracy odzwierciedla rozwoju kariery. Wykorzystaj sekcję o historii zatrudnienia jako szansę na pokazanie zarówno swoich umiejętności miękkich, jak i twardych, ściśle związanych z zawodem piekarza.
Dla uzyskania jak najlepszego efektu podaj informacje w punktach. Zapewne masz liczne osiągnięcia w zakresie wypieków, którymi możesz się podzielić, ale skup się przede wszystkim na jakości swojej pracy. Wystarczy jeden doskonały tort weselny – jeśli jego zdjęcie zostanie udostępnione w mediach społecznościowych przez właściwą osobę – może przynieść Ci ogromne korzyści finansowe i PR-owe. Jakie osiągnięcia zrobiłyby największe wrażenie na Twoim przyszłym pracodawcy? Być może będziesz musiał dostosować je do pracy w każdej firmie, do której się aplikujesz, ale warto to zrobić.
Jeśli jest to Twoja pierwsza praca w zawodzie piekarza, sięgnij po swoje doświadczenie kulinarne zdobyte w wolontariacie albo podczas praktyk. Pokaż, że posiadasz umiejętności organizacyjne oraz pracy w zespole, wyraźnie przy tym zaznacz, że szybko i chętnie się uczysz. Nie musisz mieć dyplomu, aby zostać piekarzem, ale potrzebujesz smykałki do zawodu i skłonności do perfekcjonizmu.
Piekarz cukiernik w Piekarni Putka, Warszawa
Październik 2017 — Marzec 2022
Piekarz cukiernik w Semifreddo, Warszawa
Kwiecień 2012 — Lipiec 2017
Twarde umiejętności piekarza są kluczowe dla zdobycia kolejnej pracy. Przestudiuj dokładnie opis stanowiska i zadbaj o to, żeby Twoje CV zawierało wszystkie wymagane umiejętności. Zamieść informacje o nich w sekcji Umiejętności i Historia zatrudnienia.
W miarę możliwości pójdź o krok dalej. Pomyśl o umiejętnościach, których doskonalenie było najtrudniejsze, i opisz je na centralnym miejscu CV piekarza. Jeśli coś było trudne dla Ciebie, jest to z pewnością także trudne dla innych. Wielu innych piekarzy może po prostu trzymać się łatwych rzeczy. Szczera chęć doskonalenia swoich umiejętności piekarskich będzie pozytywnym znakiem dla potencjalnego pracodawcy: on będzie chciał pomóc Ci w nauce i dalszym rozwoju.
Spisz obszerną listę swoich umiejętności, a następnie nadaj priorytet tym, które Twoim zdaniem zrobią największe wrażenie (jednocześnie nie zapominając o najważniejszych, których będzie szukał ATS).
Aby zostać piekarzem niepotrzebne są formalne kwalifikacje, choć istnieje wiele prestiżowych szkół dla piekarzy oraz szkoleń, które doskonale wyglądałyby w Twoim CV. Jeśli jesteś piekarzem od pięciu lat i nie inwestujesz w swój rozwój zawodowy, to coś jest nie tak. Podziel się informacją o kursach zawodowych, w których brałeś udział, i wymień wszystkie znane nazwiska, z którymi pracowałeś / u których się uczyłeś. Umiejętności piekarskie zdobywa się metodą prób i błędów, ale bardzo wiele można się też nauczyć od innych.
Podstawowym wymaganiem jest matura, ale wielu najlepszych piekarzy ukończyło też wyższe poziomy edukacji i zajęło się tym zawodem w późniejszym okresie swojej kariery.
Szkoła dla piekarzy i cukierników, Warszawa
Wrzesień 2010 — Czerwiec 2012